6. apr 2009

Agatha Christie: Crooked House

Skrevet av kl. 10:04 am i kategorien Christie, Agatha

Agatha Christie: Crooked House85 år gamle Aristide Leonidas, rik som en krøsus, eier av en rekke restauranter, et cateringfirma og en rekke andre forrertninger, blir funnet død. Som diabetiker tok han jevnlig sprøyter med insulin. Morderen benyttet seg av dette da han eller hun byttet ut insulinet med giftstoffet eserin.

Mange Leonidasfamiliens kråkeslott hadde mye å tjene på den gamle mannens bortgang. Den unge kona ville kanskje «utløse» arven, noe som sikkert hadde passet godt siden hun var forelsket i en annen mann. Barn og svigerbarn er dypt økonomisk avhengig av 85-åringen og misliker sterkt den unge hustruen. Kanskje ville de fristille seg? Eller kanskje det var noen annen i den store husholdningen som sto bak?

Sir Arthur Hayward, assisterende kommisjonær ved Scotland Yard og hans høye hånd, sjefsinspektør Taverner får det formelle oppdraget i å snuse rundt i saken. Haywards sønn, Charles, kjenner Leonidas unge kone fra før, og er svært så betatt av henne. Han henger seg på etterforskningen. Mest for å kunne være nærmere henne hans forelskelse retter seg mot, men også ut fra en interesse i å agere privatetterforsker.

Crooked House er Agatha Cjristie på sitt beste. Deilige miljø- og personskildringer tar leseren tilbake til en tid som aldri har eksistert, og det gjennom et herlig sammensatt mysterium med en rimelig overraskende løsning på krimgåten.

Selv om jeg er glad i Poirot og Miss Marple, syns jeg det er befriende med Agatha Christie-bøker med andre hovedpersoner. Det synes som om krimdronningen slipper fantasien og de makabre tendensene sine løs i større grad uten de rammene som disse to mest kjente figurene hennes gir. Og i denne boka er det så absolutt et gode.

Sidetall: 223
Forlag: Pocket Books
ISBN: 0-671-41845-9
Utgivelsesår: 1951

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Carlos Ruiz Zafón: The Shadow of the Wind
Neste innlegg:
Donna Leon: Death In a Strange Country
 

6 kommentarer

6 kommentarer på “Agatha Christie: Crooked House”

 1. Lille søsterden 6. apr 2009 kl. 11:00 am

  Det er bare en måneds tid siden jeg leste denne! Og helt enig med deg i alt du skriver.

  Lille søsters siste bloggpost..Tematrio – Krim

 2. Ståleden 7. apr 2009 kl. 12:04 pm

  Lille søster:
  Takk for trivelig kommentar! Jeg liker Christie sine bøker kjempegdt, men lar det gjerne gå noen år mellom hver gang jeg tar noen av dem fram. Og denne husker jeg ikke en gang at jeg har lest før – selv om jeg høyst sannsynlig har gjort det.

  Aina:
  Jeg anbefaler deg en gjenøesing 🙂 Når jeg leser Christie, må jeg blande litt Poirot, Marple og «de andre». Det blir litt heavy med for mange Poirot-bøker etter hverandre – selv om jeg nyter dem!

  God påske til dere begge – med deilige krimbøker 🙂

 3. Ainaden 6. apr 2009 kl. 9:15 pm

  Åh, herlege med-Christie-fans! Eg har lese alt ho har skrive altfor mange gongar, og har difor kasta meg over Sayers og Wentworth denne påska. Men det slår meg no at eg oftast har lese Poirot- og Miss Marple-bøkene og difor ikkje hugsar heilt intrigen i denne. Så kanskje det blir gjenlesing etter påske!

  Ainas siste bloggpost..Påskelektyren på plass?

 4. Geirden 13. apr 2009 kl. 10:20 am

  Påske, skjønner jeg. Lenge siden jeg har lest noe av Agatha Christie, men har sett på et par av Poirot-greiene på TV, og det har jo fristet med en gjenvisitt. Selv foretrekker jeg av en eller annen merkelig grunn som du helt sikkert ikke forstår de bøkene som har en setting lengst mulig borte fra St. Pancras Station. Murder in Mesopotamia var mitt første møte med Agatha, og det sitter godt enda.

  Geirs siste bloggpost..Østlandsscener

 5. Ståleden 13. apr 2009 kl. 6:57 pm

  Brodern:
  Ja, jeg koser meg med Agatha Christie innimellom. Liker hennes livsfjerne og deilige skildringer av miljø. Og så syns jeg plottene er spennende. Det er ikke verdens mest avanserte lesning, men veldig trivelige bøker 🙂

  KariE:
  Lenge siden jeg også har lest Ti små negerbarn. Kanskje det blir min neste Christie? Og så kan du lese begge to. Så kan vi sammenlikne omtaler etterpå 🙂

 6. KariEden 13. apr 2009 kl. 5:03 pm

  Det er lenge siden jeg har lest Agatha Cristie. Jeg pleide å ønske meg Agathas samlede verker, men det fikk jeg jo aldri. Du har kanskje rett i at det er godt å lese noe annet enn Poirot og Miss Marple. Jeg har tenkt en del på «Ti små negerbarn i det siste» – hva var det den handlet om igjen… men kanskje jeg heller, eller også, skal prøve meg på denne? Vi får se.

  KariEs siste bloggpost..Påsketur

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge