24. jul 2009

Yann Martell: Life of Pi

Skrevet av kl. 2:00 pm i kategorien Martel, Yann

Piscine Molitor Patel, oppkalt etter et svømmebasseng i Paris, bedre kjent som Pi, har en underlig historie å fortelle. Hans familie, bosatt i fordundsterritoriet Pondicherry i India og eiere av en zoologisk hage, bestemmer seg for å selge dyrene og  flytte til Canada. De hyrer et lasteskip for å få fraktet dyrene til sine nye hjem i USA – og seg selv med pikk-pakk til sitt nye hjemland. Skipet forlot Madras 21. juni 1977 og sank i Stillehavet 11 dager senere.

Bare Pi, en orangutang, en skadet sebra og tigeren Richard Parker klarer å berge seg om bord i en livbåt. Og da livbåten når land i Meksiko 14. februar året etter, har Pi og tigeren tilbragt hele 227 dager på Stillehavet. De to øvrige medlemmene av det eksklusive selskapet hadde da forlengst endt opp som delektable måltider for den sultne tigeren.

Life of Pi er først og fremst historien om hvordan Pi og Richard Parker overlever tiden på en livbåt midt ute på det enorme havet. Hvordan Pi klarer å kontrollere villdyret og hva han gjør for å ikke gå helt fra forstanden. Skjønt kanskje han gjør det innimellom likevel.

Dette burde sånn sett blitt en monoton og lett kjedelig bok, for hvordan i all verden kan 227 dager på en livbåt skildres fengslende og gripende? Men, Martell makter nettopp dette kunststykket. Det er ikke et avansert språk, egentlig, men du verden som det fungerer. Herlige beskrivelser av umulige hverdagssituasjoner, av håp i håpløsheten og rutinene i galskapen, gir liv til det som absolutt må kunne kalles en monoton tilværelse.

Boka er delt inn i tre strengt atskilte deler. Den første forteller om om livet fram til familien setter kursen mot Canada, den siste om den offisielle oppfølgingen av skipbruddet, og selve historien om livet på livbåten i den midterste. Noe av det som kanskje gjør denne romanen så fascinerende er, tror jeg, det ulike språket i disse tre delene. Det gir en spennende kontrast og driv i noe som egentlig er en temmelig lite hendelsesmettet historie. Ikke det at det ikke skjer noe, men det som skjer er innenfor en såpass begrenset område.

Jeg leste denne boka i en periode i vår da humøret var langt nede og interessen for det meste var forsvinnende liten. Likevel fanget denne herlige romanen meg, og det er kanskje den beste anbefalingen jeg kan gi ei bok. Den utgaven jeg leste er usedvanlig vakkert illustrert av Tomislav Torjanec, noe som ga lesingen en ekstra dimensjon. Hvis du leser engelsk, anbefaler jeg at du skaffer dennne utgaven. Leser du ikke engelsk, er romanen også utgitt på norsk av Dinamo forlag under tittelen «Historien om Pi»

Sidetall: 315
Forlag: Canongate
ISBN: 978-1-84195-849-1
Utgivelsesår: 2007

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Arto Paasilinna: Den elskelige giftblandersken
Neste innlegg:
Reisebilder – Reiseklikk dit og tilbake
 

8 kommentarer

8 kommentarer på “Yann Martell: Life of Pi”

 1. Geirden 24. jul 2009 kl. 10:09 pm

  Denne står på den stadig kortere lista mi. Av en eller annen grunn virker den utrolig interessant, noe den har gjort helt siden den ble gitt ut, og du har ikke gitt meg mindre lyst til å lese boken.
  .-= Geir´s last blog ..La du merke til… =-.

 2. Ståleden 28. jul 2009 kl. 11:43 am

  Brodern:
  Denne tror jeg faktisk at du vil like. Det er en liten absurd historie som er veldig godt fortalt og veldig lettlest. Den er interessant og fyllt il randen av små finurligheter, artige fakta og frodig fantasi. En av årets beste lesninger…

  Knirk:
  😀 Deilig å møte en leser med felles smak. Og, ja. Jeg forstår godt at du elsker denne 😉

  Grøftekanten:
  Da håper jeg at du ikke blir skuffet. Syns dette er en perle av en bok. Masse godt å si om den. Jeg tok meg i å humre mange mange ganger underveis 🙂

 3. Knirkden 25. jul 2009 kl. 6:24 pm

  Jaaaaaaaaaa, jeg ELSKER Life of Pi.
  Så er det sagt.
  .-= Knirk´s last blog ..The magician’s apprentice =-.

 4. grøftekantenden 25. jul 2009 kl. 7:55 pm

  Hmmm… interessant… *noterer ned i margen* Den skal jeg huske neste gang jeg jakter på en bok.
  .-= grøftekanten´s last blog ..Stirret i senk av en maur =-.

 5. Lyranden 1. aug 2009 kl. 10:20 pm

  Jag tycker också att «Berättelsen om Pi» är en helt fantastisk roman, så unik.
  .-= Lyran´s last blog ..Fin utnämning =-.

 6. Ståleden 3. aug 2009 kl. 1:57 pm

  Hei Lyran, og takk for hyggelig besøk.
  Enig med deg i at denne boka virkelig skiller seg ut. Jeg kommer til å lese den en gang til om ikke alt for lenge 🙂

 7. KariEden 9. aug 2009 kl. 8:11 pm

  Så bra at du også likte denne. Ha ha – særlig likte jeg slutten – den tok innersvingen på meg 🙂
  .-= KariE´s last blog ..Trekkoppfuglen, Haruki Murakami =-.

 8. Ståleden 12. aug 2009 kl. 7:40 pm

  Ja, slutten var skikkelig overraskende. Syns den satte en ekstra spiss på boka 🙂 Likte så og si alt med boka, jeg, men kanskje aller best hvor ulike de tre delene var 😀

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge