15. mar 2010

Eric Newby: Slowly Down the Ganges

Skrevet av kl. 8:33 pm i kategorien Newby, Eric

Eric Newby: Slowly Down the GangesVinteren 1963-64 overtaler den nesten legendariske reiseforfatteren Eric Newby sin kone, Wanda, til å bli med på en reise ned Ganges, fra Hardwar, hvor elva (eller kanskje «floden» er et mer beskrivende ord?) renner ut i den indiske sletten til The Sandheads, sør for Calcutta, hvor elv blir til hav. Denne knappe 200 mil lange reisen  er usannsynlig dårlig planlagt, og gjøres med et utall båter, de fleste lite egnet for oppgaven, buss og kjerre. Omtrent det eneste Newby har med seg som forberedelse til den uvanlige reisen er et eventyrlyst og et anbefalelsesbrev fra Indias statsminister Jawaharlal Nehru.

Det som med noe bedre planlegging kunne  vært en drøm av en ferd blir i stedet en tidvis lidelse. I løpet av de første seks dagene grunnstøter båten hele 63 ganger. Og hver gang må den nærmest bæres løs. Og det ene og alene fordi den ligger for dypt i vannet på den aktuelle årstiden. Det er ikke nok vann i Ganges til at den kan flyte uhindret.

Men dette hindrer ikke Newby-paret fra å fortsette – selv om Wanda innimellom truer med å forlate gubben. En trussel hun, underlig nok, aldri gjør alvor av. Gradvis erstattes slitet med mer fascinerende opplevelser. Kontakten med lokalbefolkningen, sanseinntrykkene fra et usannsynlig annerledes samfunn og stemningene fra elveleiet og landsbyene som ligger langs den hellige stripen vann som deler det østlige India, gjør dette til en bok jeg vanskelig kunne legge fra meg.

Og det til tross for at det ikke er en avsindig velskrevet bok. Til tider er den temmelig repitititititititititiv og dyster. Men likevel. Eric Newbys interesse og åpenhet for det som omgir han, hans ukuelige evne til å finne løsninger i umulige situasjoner, og den livsgleden han formidler, gjør at, ihvertfall jeg, bærer over med at dette ikke er stor litteratur.

Ikke alt kan være det. Men det behøver ikke bety at det er uinteressant.

Sidetall: 349
Forlag: Lonely Planet Publications
ISBN: 0-86442-631-3
Utgivelsesår: 1998

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Carlos Ruiz Zafón: The Angel’s Game
Neste innlegg:
M.G. Vassanji: The In-Between World of Vikram Lall
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Eric Newby: Slowly Down the Ganges”

  1. Geirden 28. mar 2010 kl. 7:26 am

    Det er vel en grunn til at bøkene til Newby ikke utgis på de store forlagene, men av Lonely Planet. For meg er det desverre ikke et kvalitetsstempel. Men Newby er nok en mann som må leses, og da velger jeg meg klassikeren hans: A Short Walk in the Hindu Kush (http://www.librarything.com/work/10058)
    .-= Geir´s last blog ..Hvis jeg skulle stanse tiden… =-.

  2. Ståleden 31. mar 2010 kl. 11:50 am

    Min aller aller første reiseskrildring har Newbys navn på framsiden. Derfor har jeg e et sterkt forhold til mannen. Down the Ganges er i utgangspunktet et utrolig spennende grunnlag for en tur, og innimellom treffer Newby så det suser. men ander ganger… Det er likevel en bok jeg ikke vil fraråde, må vite 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge