16. mar 2010

M.G. Vassanji: The In-Between World of Vikram Lall

Skrevet av kl. 3:09 pm i kategorien Vassanji, M.G.

M.G. Vassanji: The In-Between World of Vikram LallMy name is Vikram Lall. I have the distinction of having been numbered one of Africa’s most corrupt men, a cheat of monstrous and reptilian cunning.

Slik begynner Vassanjis The In-Between World of Vikram Lall, en fascinerende fortelling som spenner over knappe fem tiår og to kontinenter. Historien kretser rundt Vikram Lalls såkalte bekjennelse i det han som landflyktig i Kanada ser tilbake på sitt liv, på hendelsene i Kenya før, under og etter frigjøringen fra Storbritannia.

Vikram Lall er sønn av en beskjeden indisk butikkinnehaver i Nakuru, men i årene etter frigjøringen blir han en sentral pengehvitvasker for Jomo Kenyatta og hans regjeringskumpaner, en rolle som etter hvert fører til at han må rømme sitt hjemland.

Vassanjis Kenya endres drastisk i løpet av tiårene romanen «vikler seg ut». De første årene er landet et britisk protekturat. Innbyggerne lever i konstant frykt for Mau Mau-opprørerne. Deres brutale angrep på hvite settlere og grusomme edssvergelser gir godt jordsmonn for den unge Vikrams mareritt.

Vassanji evner på mesterlig vis  og med  stor innlevelse å utforske de nesten usynlige, men likevel så tydelige, skillelinjene som finnes mellom ulike raser, etniske og såkalte stammegrupperinger i denne perioden av store og raske omveltninger og forandringer. Hele spekteret, fra farens nesten arkaiske troskap til dronning Victoria og det britiske samveldet til den framvoksende afrikaniseringen hos den svarte delen av befolkningen. Vikram,, som ikke er hvit nok til å være britisk, slik hans hvite venner eller svart nok til å kunne regnes som en ekte kenyaner, finner tidlig ut at han befiner seg i et grumsete mellomskikt – en verden «in-between» som gjør han og hans familie suspekte både for de svarte og de hvite delene av samfunnet. Som Vikram Lall selv sier det: “We lived in a compartmentalized society; every evening from the melting pot of city life each person went his long way home to his family, his church, his folk.

Så vidt jeg kan se, klarer Vassanji på glitrende vis å skildre en sentral del av den politiske utviklingen i Kenya. Njoroge, barnebarn til Lall-familiens gartner, vender tilbake velutdannet og fullt ut på høyde med sine tidligere mestere. På veien mot en strålende politisk karriere tar han avstand fra Kenyatta og hans stadig mer korrupte regime, og vender seg mot kommunistsympatisøren Kariuki. Gjennom samspillet mellom romanfigurene viser Vassanji korrupsjonen og den moralske tvetydigheten i den tredje verdens politikk (og resten av verden, for den saks skyld?). Vi får innblikk i en mørk underverden av tvilsomme forretninger, bestikkelser, utpressing og politiske drap.

Gjennom Lalls handlinger og romanens presise språk, viser Vassanji at den selvoppnevnte skurken, Vikram Lall, også har forsonende trekk. Leserens sympati forblir hos denne, i egne øyne, korrupte, i leserens øyne, en vanlig mann – kanskje til og med litt «helt»? Når Lalls beryktede, kalde og kyniske personlighet sprekker og gir glimt av menneskelighet og medmenneskelighet , kjærlighet til sin familie og små generøse handlinger, er det ikke fritt for at leseren velger å dømme i «den korruptes» favør. Han var kanskje bare en brikke i et større spill som han selv ikke kunne kontrollere?  Romanen blir slik sett både hovedpersonens bekjennelse og hans forsøk på å renvaske seg selv, inspirert av barndomsvennen Njoroges sønns ankomst til det selvvalgte eksilet.

The In-Between World of Vikram Lall utspiller seg i en dramatisk del av Kenyas, Afrikas og verdens historie. Likevel er det en stille, nedtonet og ettertenksom fortelling uten de store fakter  Dette er en roman som gir innsikt og som engasjerer. Det er vanskelig å ikke anbefale den.

Sidetall: 439
Forlag: Canongate
ISBN: 978-1-84195-606-6
Utgivelsesår: 2005

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Eric Newby: Slowly Down the Ganges
Neste innlegg:
John Burdett: Bangkok 8
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “M.G. Vassanji: The In-Between World of Vikram Lall”

 1. joridden 19. mar 2010 kl. 6:18 pm

  Takk for tips – du har vekket min nysgjerrighet!
  .-= jorid´s last blog ..Trist, men godt =-.

 2. Ståleden 20. mar 2010 kl. 6:20 pm

  Fine greier, Jorid 🙂 Håper du får like mye ut av denne som jeg og brodern har gjort.

 3. Geirden 28. mar 2010 kl. 7:23 am

  Vanskelig å ikke anbefale? Fra ca side hundre og helt ut er dette en av de absollutt beste bøkene jeg noen gang har lest.
  Jeg tror ikke alle vil være enig med meg i det, men som du sier: Den nedtonede stemningen er fabelaktig, og for meg personlig treffer jo boken akkurat den samme tidsperioden hvor jeg bodde i Kenya og var like gammel som hovedpersonen. I store deler av boken føler jeg meg som en del av persongalleriet, og det oppleves veldig sterkt.
  For meg er Vassanji den positive utgaven av V. S. Naipaul. Fantastisk bok enkelt og greit.
  .-= Geir´s last blog ..Hvis jeg skulle stanse tiden… =-.

 4. Ståleden 31. mar 2010 kl. 11:46 am

  Ja, det er vanskelig å ikke anbefale denne. Det er en meget god bok, som du selv sier. Den er nok et hakk eller to sterkere for deg enn meg, men det gjør ikke at jeg opplever den som uinteressant. Jeg har bare et noe mer distansert forhold til det som beskrives enn deg. Og det skyldes vel rett og slett at jeg var noen år yngre enn deg da vi bodde der…?
  Selv opplever jeg nok det nedtonede i boka som dens sterkeste side. Hadde dette vært en heftig fortalt roman, ville den vært langt mindre nær og gripende, tror jeg. Vassanjis fortellerstil er så virkningsfull og gir en sånn opplevelse av å være til stede. vanskelig å ikke anbefale 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge