5. mar 2011

Iain Pears: The Titian Committee

Skrevet av kl. 10:48 pm i kategorien Pears, Iain

Louis Masterson, det eneste kvinnelige medlemmet av den anerkjente statlig oppnevnte Titian-komiteen blir en morgen funnet knivdrept i en offentlig hage i Venezia. Motvillig blir Flavia di Stefano, sendt fra Roma for å hjelpe de venezianske etterforskerne – som er enda mer motvillige til å ta imot hennes hjelp. De har allerede bestemt seg for hvem gjerningsmannen er, og vil ikke ha sine dårlig begrunnede og fordomsfulle konklusjoner rokket ved.  Men Flavias undersøkelser peker annetsteds enn til en oppdiktet siciliansk overfallsmann.

Etter hvert som etterforskningen skrider fram, dukker det opp stadig flere lik og nye gåter. Titian og hans kunstkumpaner spiller en sentral rolle, og Flavias forhold til den noe keitete engelskmannen, kunsthandleren Jonathan Argyll, bringer atter nye nivå av både humor og spenning inn i fortellingen.

The Titian Committee er den andre av bøkene i en kunstkrimserie av Iain Pears. Selv kunsthistoriker, evner han å smelte sammen sitt fag med herlig lett krim. Godt og fengende skrevet, med en svær dose humor, er dette noe av det jeg aller helst vender tilbake til gang på gang.

At dette er en serie bøker, er, for denne leseren, ikke en ulempe. Kanskje tvertimot. Hver gang jeg blar opp første side av en ny bok, humrer jeg over det ikke helt strømlinjeformede forholdet mellom Flavia og hennes sjef, General Bottando, og mellom henne og Jonathan Argyll. Det er nesten som å treffe på gamle venner igjen. Ikke gjør det noe at Iain Pears makter å holde en høy språklig standard gjennom hele serien – selv om ingen av bøkene på noe vis kan sammenlignes med hans mer «seriøse» romaner, og da særlig «An Instance of the Fingerpost». Men det er vel heller ikke Pears’ mening at denne lette og underholdende serien skal være av samme kaliber.

Jeg stortrives i Iain Pears’ verden, og kan ikke annet enn å anbefale andre å finne fram til den.

Sidetall: 102
Forlag: Harper Collins Publishers
ISBN: 0-00-651113-9
Utgivelsesår: 1999

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Uke 8: Sitatet – Istanbul, Memories and the City
Neste innlegg:
Uke 9: Sitatet – Night Train to Lisbon
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “Iain Pears: The Titian Committee”

 1. solgunnden 6. mar 2011 kl. 1:24 am

  Italiensk krim skal jeg holde meg langt unna! (Selv om det virket litt fristende). Men jo bedre krim, jo skumlere virkelighet, og jeg har tross alt tenkt meg til Italia to ganger i 2011. En gang sammen med mannen, og en gang alene, og før avreise (spesielt på turen alene) skal det bare leses koselige feelgood bøker med tema som: vin, bøker, kjærlighet og kliss!
  solgunn recently posted..DRAMAAAAAAAMy Profile

 2. Ståleden 8. mar 2011 kl. 8:03 pm

  Du kan jo vente med å lese italiensk krim til du er hjemme fra Italia. Verken Iain Pears sine bøker eller Donn Leon sine forsvinner emd det første, tror jeg. Og vel verd er de så absolutt å lese. Og ikke er de så veldig skumle, heller. Bare gode.
  Kos deg med klissebøkene i forkant, så kan du ta skumlegreiene i etterkant 😀

 3. Ainaden 6. mar 2011 kl. 1:19 pm

  Eg har hatt stor glede av Iain Pears sine bøker, både dei såkalla seriøse og Jonathan Argyll-serien med kunstrelatert kriminalitet. Takk for påminninga, forresten, eg skal no undersøke om eg har lese alle, eller om der finst nokre eg har oversett.

 4. Ståleden 8. mar 2011 kl. 8:04 pm

  Jeg har heldigvis noen uleste stående i hylla. Ikke så mange, riktignok, men likevel. Også har han jo nylig kommet ut med Stone’s Fall. Den står høyt oppe på skal-lese-lista mi 😀

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge