9. jul 2011

David Attenborough: Life On Air

Skrevet av kl. 12:09 am i kategorien Attenborough, David

Blant de største TV-opplevelsene i mitt liv er naturseriene hvor Sir David Attenborough tar seeren med til de mest utrolige stedene på denne kloden for å fortelle om planter, dyr, landskap, fossiler, geologi – you name it. Og det med en nesten barnlig entusiasme og livsglede. Som i serien The Living Planet, hvor Attenborough begynner programmet om regnskogene og deres mange ulike økosystemer, hengende i toppen av de høyeste trærne, eller den intense fascinasjonen han formidler i møte med Kiwi-fuglen på New Zealand i serien The Life of Birds. Boka Life On Air er denne fabelaktige mannens selvbiografi.

Life On Air er kronologisk bygd opp, og forteller historien om hvordan Attenborough, nesten ved en feiltakelse, begynte hos «Auntie» BBC i tiden før TV hadde slått skikkelig gjennom. Han forteller engasjerende og humoristisk om treningsperioden, om utallige tabber og om hvordan hans mange serier har kommet til. Det er ingen spenningsroman, men like fullt en «page-turner» av dimensjoner for de som på et eller annet vis har et positivt forhold til denne herlige mannen med «tenna på tørk», hvis vi skal dømme ut fra hva hans første sjef i BBC mente etter Attenboroughs første jobb foran kamera.

Den godeste David har hatt et hendelsesrikt liv. Han har reist til alle kontinenter og møtt utallige fascinerende levende vesener, være det seg mennesker eller andre dyr. Han har vært med å bygge opp verdens desidert beste kringkaster, BBC, nærmest fra grunnen av – og var ansvarlig for at den nye grensesprengende kanalen BBC 2 kom av bakken etter først å ha blitt erklært en katastrofe.  Han har en stor del av æren for at sjangeren naturprogram i det hele tatt kom på lufta, og for at den har fått en så seriøs form som den har – ihvertfall i BBC og de kanalene som tilstreber deres kvalitetsstandarder. Attenborough har vært sjef, programleder, ansvarliug for dronningens nyttårstaler (gjeesp, men ikke i Davids egne ord 🙂 ), freelance og det meste annet det går an å være innenfor kringkasting uten å ha teknisk spisskompetanse. Men mest av alt, og først og fremst, er han en folkeopplyser – i mine øyne selveste folkeopplyseren – med et ubendig engasjement.

Life On Air er en herlig bok på knappe 400 sider, full av historier  fra «bak scenen», og med et oppbud av humor. Et eksempel på dette er fra kapitlet «Back to the Jungle» hvor Attenborough får i oppdrag å fortelle om flaggermusenes sonaraktige navigasjonssystem som gjør det mulig for dem å fly i stummende mørke uten å støte på hverandre eller hindringer, og han skal gjøre dette inne i en flaggermushule full av stinkende flaggermusdritt og anna gugge:

‘Some people,’ I shouted, ‘are said to dislike bats because they fear they might get entangled in their hair. Of course, there is no danger of that, because bats have an amazing navigational system, a kind of echo-location based on supersonic calls, far beyond the range of the human ear. It is one of nature’s marvels. As you can see, none of these tens of thousands of bats are even colliding with one another, let alone me.’
That was about as much as I could manage before I choked.
Maurice cut the camera.
hugh turned off the battery light.
And a huge bat crashed straight into my face.’

Biografien er ikke bare full av slike festligheter, men også bygd opp med en grundighet og hjertevarme som imponerer og gleder, og språket er vakkert, slik bare en velartikulert brite kan mestre. Jeg har alltid satt pris på David Attenborough og hans vesen. Hans selvbiografi har ikke redusert denne følelsen. Etter at ferien er slutt, skal jeg ta fram den schvære DVD-boksen jeg kjøpte for noen år siden, den med alle Life-seriene på. Og så skal jeg kose meg inne mens vinteren overtar arenaen ute.

Og i mitt neste liv vil jeg bli David Attenborough 🙂

Sidetall: 102374
Forlag: BBC Books
ISBN: 0-56348780-1
Utgivelsesår: 2003

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Jon Swain: River of Time
Neste innlegg:
John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas
 

4 kommentarer

4 kommentarer på “David Attenborough: Life On Air”

 1. Geirden 9. jul 2011 kl. 10:34 am

  Hmm, skal jeg lese 102374 sider tror jeg denne biografien må vente. Men bortsett fra det får jeg nesten lyst til å lese boken. Men jeg må si at jeg håper du forblir deg selv i neste liv, Sir Attenbourough framstår som en nokså intens og masete fyr, som jeg tror hadde slitt ut en rolig sjel som meg. Nei, la meg heller ønske for deg at du forblir deg i neste liv, men at du får en del av de opplevelsene Sir Himself har fått med seg.;)
  Jeg syns nesten det er litt farlig å lese denne typen bøker, på den ene siden blir jeg inspirert til å gjøre ting selv, på den andre siden blir jeg så misfornøyd med det «lille»jeg oppnår. Men det går fort over, og inspirasjonen blir det som står igjen.

 2. Ståleden 9. jul 2011 kl. 11:39 am

  Tror vi har omtrent diametralt motsatt inntrykk av den godeste Sir, brodern. Der du ser han som en intens og masete fyr, ser jeg en engasjert og inspirerende en. Men hva gjør det? Jeg kan jo glede meg over den herlige mannen og hans vesen, så kan du kose deg med mer sidrompa vesener 😉
  Apropos neste liv, så har jo jeg ikkeno tro på den slags, men skulle det likevel slumpe til, ville jeg ikke hatt noe imot å gått bakover i tid og fått med meg mange av de opplevelsene Sir Himself har fått med seg 🙂 Likte omtalen naturfotografen Chris Packham ga av biografien: «Not so much the memoirs of a charmed life as the memories of a charming man» 🙂

 3. Geirden 9. jul 2011 kl. 11:52 am

  Intens og masete er ikke det motsatte av inspirerende og engasjert. Men det er vel en grunn for at han parodieres nettopp med disse egenskapene. Når det gjelder neste liv, så var det du som bragte det på bane;)
  Men hovedpoenget mitt var at jeg liker deg som du er, men unner deg hans opplevelser;)

 4. Ståleden 9. jul 2011 kl. 11:59 am

  Åkei da. Ihvertfall det om neste liv 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge