3. jun 2013

Paulo Coelho: Manuscript found in Accra

Skrevet av kl. 4:36 pm i kategorien Coelho Paulo

Noen bøker er så elendige at jeg bare må advare mot de. De er så håpløst, infantilt, banalt patetiske at våre skoger ikke fortjener å bli hugget ned og ende opp som bakgrunn for bokstaver som er så latterlig satt sammen at det skulle vært egne institusjoner som rettsforfulgte de som tillot og kreerte fanteri som dette.Jeg skal ærlig innrømme at jeg var kritisk til å lese Manuscript found in Accra i utgangspunktet. Men tittelen tydet jo på at vi hadde med en slags Afrika-roman å gjøre, og jeg visste at en av Paulo Coelhos seneste bøker hadde handling fra dette mitt yndlingskontinent. Afrikaromaner vil man gjerne lese selv om de ikke er skrevet av afrikanere, man legger sammen 2 + 2 og får … 0.

Jeg hadde også lest The Alkemyst og selv om jeg syns det er en bok kokt på kvasifilosofi og til dels farlige livsløgner (følg drømmen din, drit i folk), ble jeg såpass nysgjerrig på hva det er slags folk som kan skrive sånne bøker som det der at jeg siden har hatt et lite øye på på bøkene til Coelho etter hvert som de har blitt gitt ut. Snakker vi om litteratur så frastøtende at man nesten blir oppslukt av den?

Hva har vi så med å gjøre?

Noen gjetergutter finner noen manuskripter i en grotte i en dal i Palestina. De fleste bitene havner her eller der, men det siste forsvinner, for så å dukke opp igjen hos en venn av en venn av  – Paulo Coelho?

Manuskriptet er en samtale mellom en gresk kopter (Heli-kopter ?) og en del mennesker som er samlet på et torg i Jerusalem kvelden før korsfarerne skal angripe byen. Kopteren er en klok mann, og deler gjerne av sin livserfaring. Manuskriptet fra Accra er nemlig en samling av spørsmål fra denne folkemengden, og de visdomsordene kopteren klarer å hoste opp som tilsvar. Altså ikke så ulik samtalene mellom Sokrates og de vise menn på Aeropagos. Og kopteren hoster, han hoster i et sett og han hoster så mye at det er umulig å få med seg hva han egentlig har å si.

Som for eksempel:

And a young man said:

‘Tell us what the future holds’

And he answered:

* * *

We all know what awaits us in the future: The Unwanted Visitor, who could arrive at any hour, without warning, and say: ‘Come with me’.

Og så videre…

New York Times har en ganske interessant anmeldelse av boken, og foreslo en tittelendring: Manuscript found in Social Media. Coelho «satte nemlig sammen» (assembled, morsom betegnelse fra NY Times) boken etter å ha rådført seg med sine 6 300 000 Twitter-følgere. Og det å sammenligne boken med en Twitterstrøm av visdomsord er ikke feil. Det er som om man skulle tatt alle gullkorn fra Khalil Ghibrans Profeten, fra Jesus og fra Forkynneren i Det gamle testamentet, blandet inn litt sufisme og hinduistisk tankegods, og strøket alle setninger som ikke inneholdt en dypere mening, og visp så har du Accra-manuskriptet.

Som alle nå skjønner. Manuskriptet fra Accra fins ikke, det er oppspinn og diktverk, og det er forferdelig overfladisk og slitsomt.

Og med den konklusjonen hiver jeg meg i kast med den boken av Paulo Coelho som faktisk inneholder et element av Afria: Alef. Jeg ønsker meg selv lykke til 🙂

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Clifford D. Simak: A Heritage of Stars
Neste innlegg:
Paulo Coelho: Aleph – eller: Egosime satt i system
 

6 kommentarer

6 kommentarer på “Paulo Coelho: Manuscript found in Accra”

 1. solgunnden 3. jun 2013 kl. 6:21 pm

  Jeg visste jo at jeg ikke skulle lese denne boka, men måtte inn for å se hva Skrift mente om den. Hehe, jeg ble ikke omvendt. Kos deg med Alef du 🙂
  solgunn recently posted..Skrivetips fra John SteinbeckMy Profile

 2. Bokvrimmel's Frøken Bden 3. jun 2013 kl. 8:35 pm

  Coelho var på høyden i «Veronica vil dø». Deretter har det gått jevnt og trutt nedover…
  Bokvrimmel’s Frøken B recently posted..Nye bokvenner: Mai 2013My Profile

 3. Tineden 12. jun 2013 kl. 6:37 pm

  Hei, fin blogg du har! Befriende å lese et ærlig innlegg om denne boken. Trodde det bare var meg som syntes dette var elendige greier. Har likt det andre av Coelho men dette var bånn i bøtta. Titter innom deg igjen jeg 🙂

 4. Geirden 12. jun 2013 kl. 7:21 pm

  Takk for det. Nå skal det sies at «jeg» faktisk er to stykker, «jeg» og «bror min». Så er det opp til våre lesere å finne ut av hvem som er hvem. Men det kan vel sies at «bror min» er den poetiske, mens «jeg» er den som skriver rett fra levra.
  Velkommen tilbake!

 5. Ståleden 24. jun 2013 kl. 12:29 pm

  Så jeg har blitt poetisk også nå. Interessant…
  Coelho har du forlengst skremt meg bort fra å prøve meg på, så det er forsåvidt uvesentlig om denne boka er god eller ei. Fint cover, da…
  Ståle recently posted..Paulo Coelho: Manuscript found in AccraMy Profile

 6. Geirden 20. jul 2013 kl. 10:01 pm

  Du er alltid poetisk, broder! Har jeg skremt deg? Kanskje du nettopp derfor burde lese Coelho. Om ikke annet, så er han hvertfall pøtisk.
  Geir recently posted..DørstokkmilaMy Profile

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge