28. mar 2013

Clifford D. Simak: A Heritage of Stars

Skrevet av kl. 5:52 pm i kategorien Simak, Clifford D.

En gang i en fjerne framtid lever en gruppe mennesker innenfor murene av universitetet. Den menneskelige sivilisasjonen har forlengst gått til grunne i et opprør hvor alle maskiner ble ødelagt og alle henvisninger til dem destruert. I flere tusen år har stammer livnært seg slik menneskene gjorde før oppfinnelsen av maskinene, enten ved primærnæringer eller ved plyndring. Bare ved universitetet er det fremdeles noen som holder fast ved boklig lærdom. Men også her er det lite kunnskap om maskiner og tiden før opprøret, og det meste av dette er sagn og rykter.

Thomas Cushing kom til universitetet for noen år siden etter å ha vært en småbruker og deretter vandrer. Her lærte han seg å lese, og ble opptatt av menneskehetens historie, og særlig av Hiram Wilsons «History of the End of Civilization», hvor fakta ble forsøkt hentet ut fra sagn og fortellinger. En dag fant han en tekst Wilson hadde valgt å ikke ta med i sin historiebok, en tekst om «The Place of Going to the Stars».  En fortelling for usannsynlig til å bli gjenfortalt i det som skulle være en vitenskapelig sammenstilling. Men det er nettopp denne teksten Cushing ikke klarer å glemme. Og en dag bestemmer han seg for å forsøke å finne dette mytiske stedet langt mot vest.

På sin vandring samler Cushing en usannsynlig gjeng rundt seg. En heks med begrensede evner og hennes hest, verdens trolig siste robot, nesten formløse individer og en synsk far og datter. Sammen snegler de seg gjennom skiftende landskap. Meandrerende elveløp, høye fjell, dype skoger og tørre ørkener. Hvorvidt de finner det stedet de søker skal imidlertid være usagt.

«A Heritage of Stars» er en litt annerledes science fiction-roman med handling lagt til det som både er en velkjent og en usannsynlig verden. Det er et forsøk på å se en helt alternativ framtid enn den de fleste lignende bøker maner fram, en verden hvor menneskeheten med viten forlengst har forkastet egen utvikling, men hvor resultatet har blitt kaotisk barbari. Og det fungerer. Simak skildrer en totalt absurd, men likevel troverdig virkelighet, og peker på sitt vis mot alternativer til den teknologiske virkeligheten vi alle tar som en selvfølge.

Det er en godt fortalt historie. Stort sett. Selv om jeg en gang i blant merker at konsentrasjonen svikter. Kanskje det da blir litt for urimelig? Men likevel er det en bok vel verd å lese – så fremt en liker denne sjangeren.

For meg er det en sjanger jeg bare en sjelden gang finner tilbake til. Men det har sjelden skjedd at jeg har gitt opp en slik roman. Ofte syns jeg det er befriende med en fortelling fra en alternativt virkelighet. Det setter den verden jeg lever i i et nytt lys og gir slik rom for nye tanker. Så også med denne andre boka jeg har lest av Simak. Det blir ikke den siste.

Sidetall: 219
Forlag: Methuen
ISBN: 0-413-58800-9
Utgivelsesår: 1986

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Yann Martell: Life of Pi med andre briller
Neste innlegg:
Paulo Coelho: Manuscript found in Accra
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge