23. feb 2013

Yann Martell: Life of Pi med andre briller

Skrevet av kl. 10:59 am i kategorien Martel, Yann

Er det mulig å skrive en spennende bok om hvordan en tenåring og en tiger har det ombord i en livbåt midt ute på Stillehavet i 227 dager? Eller som min bror og medskribent her på Skrift spør:

Hvordan i all verden kan 227 dager på en livbåt skildres fengslende og gripende?

Broderens spørsmål er jo et svar på mitt. Ja, det er mulig, og ikke er det bare mulig, men det kan gjøres slik at siden fyker av sted på en måte som jeg såvidt husker fra de første spede leseår hvor hver side var en jordomseiling, og hver setning en setting av seil for enda en oppdagelse – Ja, vi snakker Jules Vernes her.

Jeg skal ikke gjenta handlingen i Life of Pi siden broderen har gjort det så fortreffelig. Men noe er det da med denne boken som på tross av sin temmelig søkte historie gjør at den både fenger en kresen leser som meg, og samtidig blir utgangspunkt for en av vinterens virkelige storfilmer. Jeg tror jeg prøver meg med tre ting:

1. Livet til Pi fabler av gårde uten at fornuften får lov til å begrense historien. Pi, kristen, muslim og hindu i en person fabler i vei om livets store spørsmål, blander eksistensielle spørsmål naturvinteskapelig kunnskap på en så uskyldig og liketil måte at jeg bare må le. Det er som om Pi sier til meg at det er ikke lov til å være kritisk, legg skepsisen til side og hør på hva jeg har å fortelle deg. 2 + 2 =4 men det er også 5 og 6 og 7 under de rette forhold. Det som skjer det skjer, og hva er så rart med det? Slipp fram ungen i deg, de store. blå øynene som sier at alt er mulig, og det på en helt naturlig måte.

2. Life of Pi tar opp større spørsmål enn både fortellingens innhold og fortellerstemmen lar deg tro. Hva er virkelig, og hva er forestillinger? Hva kan skje, og hva er umulig? Hvilken versjon av virkeligheten velger du å tro på? At en gutt og en tiger har overlevd på havet i 227 dager, eller at det bare er innbildninger? Når det som blir fortalt er så usannsynlig at det umulig kan ha skjedd, selv om alle fakta du blir fortalt faktisk gjør historien mulig? Mens alt blir fortalt med stemmen til det som må være en voksen mann som ser tilbake på sitt livs store fortelling men med blikket til en naiv og nysgjerrig tenåring?

3. Korte kapitler og en kreativ fantasi som løper løpsk er en vinner hvis du ha en bok som du sluker rått og raskt, mens du ler og humrer og koser deg fordi det som blir fortalt bare er så forlystelig i sitt blodige alvor at du ikke verken kan eller vil legge fra deg boken.

Første del av boken var glitrende. Men jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk etter femten sider med en tiger, en orangutang, en halvdød zebra og en indisk guttunge på det åpne Stillehavet. Hvordan i all verden klare å fylle 200 sider med leseverdig innhold? Jeg kvidde meg for å bla videre. Men plutselig var boken ferdig, og jeg sier litt parafrasert som min medskribent her på Skrift: 

Denne herlige romanen fanget meg, og det er kanskje den beste anbefalingen jeg kan gi ei bok.

Sidetall: 334
Forlag: Canongate
ISBN: 978-1-84195-392-X
Utgivelsesår: 2001

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Christie Watson – Tiny Sunbirds far Away
Neste innlegg:
Clifford D. Simak: A Heritage of Stars
 

3 kommentarer

3 kommentarer på “Yann Martell: Life of Pi med andre briller”

 1. Ståleden 28. mar 2013 kl. 5:55 pm

  Nesten så jeg skulle skrevet det selv – og det gjorde jeg jo delvis. Men bare bittegranne av det 🙂
  Artig å «se» denne deilige boka gjennom dine øyne også. Litt ulikt meg, men med mye av den samme fascinasjonen.

 2. Geirden 28. mar 2013 kl. 6:48 pm

  Nå har jeg også sett filmen, og det må sies at det var en bedre film å «se» gjennom teksten enn gjennom brillene. Det er så mye i boken som utfordrer forestillingsevnen at det å se den filmatisert nesten blir som å pungtere en perfekt sykkel. Og det skal ikke en perfekt sykkel gjøre.

 3. Ståleden 28. mar 2013 kl. 7:05 pm

  Det er vel ikke ofte at en perfekt sykkel pungterer seg… Ikke punkterer den seg heller 😉

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge