29. jan 2008

Stephen Fry: Making History

Skrevet av kl. 10:23 pm i kategorien Fry, Stephen

Stephen Fry: Making HistoryMichael Young, en ung og – i egne øyne – fremadstormende historiker, har levert inn en avhandling om Adolf Hitler. Han håper og tror at avhandlingen skal åpne døren til en trygg akademisk stilling på Cambridge-universitetet og en sikker framtid sammen med kjæresten Jane. Kunnskapene Michael besitter sammen med de Leo Zuckermann, en aldrende fysiker, har, åpner muligheten for å påvirke den mørkeste delen av nyere historie. Sammen kan de to sørge for at Adolf Hitler ikke blir født. Og dermed skulle Holocaust, 2. verdenskrig og det tredje rikes øvrige uhyrligheter unngås.

Men hva blir konsekvensene av denne snedige planen? Det skal jeg ikke innlate meg på å åpenbare. Men jeg sier neppe for mye når jeg røper at ikke alt blir like rosenrødt som Michael og Leo antar.

Stephen Fry har i sin fjerde roman begått en snedig, og noe annerledes, science fiction-historie. En historie som snur verden og historien bokstavelig talt på hodet. Der de lett klossette hovedpersonenes handlinger får uante konsekvenser både for dem selv, deres nærmeste familie og den øvrige verden. Noen historiske hendelser er ikke bare resultat av enkeltpersoners handlinger, men også resultat av den tid de er en del av. Andre er mer avhengig av disse personene. Men hvilke hendelser som lar seg påvirke og hvilke som er en logisk følge av tidsepoken, det kan være vanskelig å vite uten å se årtier fram i tiden. Sånn sett kan denen romanen minne noe om plottet i filmtrilogien «Tilbake til framtiden» fra 1980-tallet. Om enn kanskje et hakk eller to dystrere.

Handlingen i Making History er uventet både i innhold og form, og slutten er heller ikke helt i A4-format. Forandringene som hovedpersonenes historiske eksperiment har avstedkommet gjør at de blir kjent med ukjente sider av seg selv. Verdensbildet deres endres drastisk. Og det samme gjør synet på grunnleggende kjennetegn ved sin egen person. Ganske forunderlig.

Stephen Fry blander ulike skrivestiler i denne mursteinen av en roman. Enkelte kapitler er skrevet som et filmmanus/en dreiebok, andre som historisk faglitteratur, mens atter andre er ført i mer lettgjennkjennelig skjønnlitterær form. Denne blandingen i stilarter understreker handlingen på en god måte, selv om jeg personlig må innrømme at jeg syns det er noe slitsomt å lese «dreiebokstilen». Men det fungerer.

Å lese Making History var for meg en uventet positiv opplevelse som først og fremst skyldes at en kamerat overlot boka i mitt eie. Han likte den så godt at han ville ha den i skikkelig innbundet versjon. Og etter å ha lest den forstår jeg han. Boka er god, den!

Forlag: Arrow Books
ISBN: 0-09-946481-0
Utgivelsesår: 1996
556 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Naguib Mahfouz: The Harafish
Neste innlegg:
Ryszard Kapuscinski: Ibenholt
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge