25. mai 2008

Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Terroristene

Skrevet av kl. 11:58 am i kategorien Sjöwall, Maj,Wahlöö, Per

Sjöwall & Wahlöö: TerroristeneI den siste boka i Sjöwall og Wahlöös krimserie får Sverige besøk av en framstående og kontroversiell senator fra USA. Mannen er et yndet terrormål (med god grunn slik han framstilles), og de svenske politimyndighetene har en utfordring i både å lage et godt sikkerhetsopplegg og å finne eventuelle terrorister før de får anledning til å slå til.

Vi følger kriminalassistent Martin Beck og hans politkollegers mer eller mindre kaotiske arbeid i forkant av besøket, forberedelsene til en profesjonell og velorganisert terrororganisasjon, samt en enslig ressurssvak mors håpløse kamp mot byråkratiet og «systemet».

I likhet med de øvrige bøkene i serien, er Terroristene en velskrevet krimbok med skarp brodd mot det svenske samfunnet. Sjöwall og Wahlöo portretterer den «svenska» polisstyrelsen» som usannsynlig udugelige, ihvertfall gjelder dette sikkerhetspolitiet SÄPO. Det stockholmske samfunnet er kaldt, kynisk, farlig, grått og upersonlig. Menneskene bare brikker i et stort maktspill for selvgode og korrupte byråkrater og ledere. Et samfunn på randen av stupet, rett og slett.

Men i motsetning til de andre bøkene syns jeg forfatterduoen gaper for høyt denne gangen. Maktmenneskenes inkompetanse og arroganse blir for overveldende, trusselen politiet står overfor for usannsynlig, og spenningene mellom de ulike fortellingene i romanen for stor. Jeg tror rett og slett ikke på de ulike historiene som veves. Og det er noe nytt.

Uansett hvor velskrevet dette er, kan jeg ikke for mitt bare liv anbefale boka. Les de ni første og unngå den siste. Om det da er mulig.

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
ISBN: 82-05-20981-2
Utgivelsesår: 1993
336 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
123-meme: Runddansen fortsetter
Neste innlegg:
Isabel Allende: The Kingdom of the Golden Dragon
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge