27. mai 2008

Isabel Allende: The Kingdom of the Golden Dragon

Skrevet av kl. 10:17 pm i kategorien Allende, Isabel

Isabel Allende: The Kingdom of the Golden DragonIsabel Allende, mest kjent for fantastiske verk som Åndenes hus, Om kjærlighet og skygge og Eva Luna, har i Kingdom of the Golden Dragon vendt blikket mot lettere eventyrunderholdning. En fortelling om amerikaneren Kate Cold, eventyrer og journalist i arbeid for magasinet International Geographic, hennes nevø Alexander og hans venninne Nadia Santos fra sør-Amerika.

Sammen med et par fotografer drar disse tre til Asia, til Den Gyldne Drages Kongerike, et lite fantasiland klemt inn mellom fjellene som skiller Kina og India – et land mange trekk felles med virkelighetens Bhutan. Landet har sterke begrensninger på turisme, så bare få mennesker utenfor dets grenser har hatt anledning til å besøke det. Kates oppdrag er å utforske landet generelt, og sagnet om den gyldne drage spesielt. Dette er angivelig en statue som lar rikets monark skue inn i framtiden. Men det er flere som er ute etter denne dragen. Samleren, verdens nest rikeste mann higer etter å bli den rikeste, og engasjerer Spesialisten for å stjele denne kostbare og spesielle gjenstanden. Sentrale i Allendes fortelling er også buddhistmunken Tensing og hans disippel, prins Dil Bahadur, arving til kongerikets trone.

Allende vever en spennende historie bestående av overnaturlige evner og vesener; evnen til å ta form av totemdyr, snakke med dyr, yeti (den avskyelige snømannen) med mer. Helt i tråd med den åndeverden hun beskriver i f.eks. Åndenes hus. Det er imidlertid en sentral forskjell på denne og hennes tidlige bøker: dette er en lett spenningsroman på linje med det Wilbur Smith og Stephen King produserer – uten at det er noe galt med det. Mitt problem var at jeg forventet en litt tyngre roman, noe som hadde mye å gi på mange plan. For det har ikke Kingdom of the Golden Dragon.

Når jeg etter hvert klarte å legge bak meg denne forventningen, var det et riktig så fornøyelig eventyr. Lettlest og spennende. Unnagjort på en togtur mellom Oslo og Stavanger. Hvis du ikke har noe imot lettvint omgang med det overnaturlige, kan leve med at forfatteren tilpasser virkeligheten til historiens behov og ønsker en underholdende bok å slå ihjel noen timer med, er dette et like godt alternativ som mange andre kioskromaner. Verken mer eller mindre.

Forlag: Harper Perennial
ISBN: 0-00-717748-8
Utgivelsesår: 2005
437 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Maj Sjöwall & Per Wahlöö: Terroristene
Neste innlegg:
James Hall: Bones of Coral
 

3 kommentarer

3 kommentarer på “Isabel Allende: The Kingdom of the Golden Dragon”

 1. KariEden 27. mai 2008 kl. 11:37 pm

  Jeg har lest ett sted, en gang, at dette er en av bøkene i en serie på kanskje 3…Jeg tror det er en serie ungdomsbøker hun har skrevet. Tror bøkene ble nevnt som likeverdig eller bedre enn Harry Potter.

  KariEs last blog post..Å planlegge en lang reise

 2. Ståleden 28. mai 2008 kl. 4:38 pm

  Heia KariE!
  Takk for info og kommentar!
  Jeg tror nok også at dette er en ungdomsbok. Det bærer den preg av. Har også hørt at den er en i en serie (mulig at det står inni boka et sted…), men jeg fikk ikke veldig lyst til å lese resten. Hvis det er så at det er en ungdomsbok, er jeg neppe målgruppen hennes denne gangen. Det kan jeg leve med 🙂
  Jeg syns nok at denne ikke kan måle seg med Harry Potter. Den ble for «enkel» til å komme i samme skikt som Potter & co, men smaken er forskjellig.

 3. KariEden 28. mai 2008 kl. 9:57 pm

  🙂 Jeg og kan leve med det. Men jeg synes det er veldig bra at anerkjente forfattere tar seg bryet med å skrive bøker for ungdom.

  KariEs last blog post..Balansekunst i bagasjen

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge