1. jun 2008

James Hall: Bones of Coral

Skrevet av kl. 5:46 pm i kategorien Hall, James

James Hall: Bones of CoralBones of Coral er historien om Shaw Chandler, sykebilsjåfør i en storby i Florida. En natt møter han sin egen fortid når han oppdager at den forulykkede etter en husbrann er hans egen far. En mann han ikke har sett på 25 år – siden faren pakket sine saker og forlot guttungen og hustruen. Møtet med den døde faren fører til at Shaw setter seg i bilen for å besøke moren i Florida Keys. Her treffer han igjen sin ungdoms kjæreste, Trula Montoya. Hun har siden blitt skuespiller i en av disse uendelige seriene som amerikansk fjernsyn har velsignet vår verden med. Hva hadde vel livet vært uten Glamour…? Men stakkars vakre Trula er blitt syk.

Møtet med fortiden rører opp svært grumset vann. Og styggen sjøl er farens tidligere kumpan Douglas Barnes og hans sønn Dougie. Pappa Douglas er en meget slem herremann som driver stedets søppelplass og elektrisitetsverk. Sønnen er en hjerneskadd sadist uten følelser – bokstavelig talt. Slå en spiker gjennom arma på’n og han kjenner niks og null. Og selvsagt har fyren den samme emosjonelle ballast.

Trulas sykdom og farens forsvinning og død henger selvsagt sammen med de to slemme mennene fra søppelplassen. Og dermed er grunnen lagt for en forholdsvis kjedelig historie om det godes kamp mot det onde, de snilles strid mot de ondes onde planer og deres onde historie. Gjett hvem som vinner…

Denne kriminalromanen er noe av det grunneste jeg har lest siden Hardyguttene. Men spenningsbøkene fra ungdommen var langt mindre spekulative. James Hall skriver effektivt nok, og av og til har han noen morsomme formuleringer. Men det er omtrent det beste jeg kan si om disse 314 sidene. Plottet er groteskt, men ikke fantasifullt. Personskildringene er endimensjonal og nærmest latterlige. Enten er personene snille – med en og annen lyte for å gjøre dem menneskelige. Eller så er de bunnløst ondskapsfulle og samvittighetsløse. Deres mest formildende trekk er dumskap. Skulle nesten tro at Dubya Bush hadde vært psykologisk konsulent i utarbeidelsen av Halls forenklede verdensbilde.

Bones of Coral er i mine øyne et makkverk av en trykksak. Drittbok. Eneste grunn til at jeg leste den ferdig var at jeg der og da ikke hadde andre bøker tilgjengelig. Og så hadde jeg da kommet et stykke ut i tullet da jeg endelig bestemte meg for hva jeg syns om James Hall sitt bidrag til verdenslitteraturen.

Forlag: Mandarin Paperbacks
ISBN: 0 7493 0636 X
Utgivelsesår: 1994
314 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Isabel Allende: The Kingdom of the Golden Dragon
Neste innlegg:
Colin Dexter: Death Is Now My Neighbour
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge