2. jun 2008

Colin Dexter: Death Is Now My Neighbour

Skrevet av kl. 10:08 pm i kategorien Dexter, Colin

Colin Dexter: Death Is Now My NeighbourI Death Is Now My Neighbour blir en Rachel James skutt gjennom et gardinfortrukket vindu i første etasje av sitt rekkehus. Det faktum at hun har hestehale får Chief Inspector Morse og Sergeant Lewis til å undres over om det ikke egentlig var naboen, den like hestehalebefengte journalisten Geoffrey Owens som egentlig var tiltenkt kulen.

Colin Dexter har nok en gang plassert Morse og Lewis overfor en mordgåte med mange forviklingre og løsningsmuligheter. Morse, en gammel kynisk grinebiter, utålmodig og vanskelig å omgås. Med stort alkoholkonsum (og påfølgende problemer), forkjærlighet for klassisk musikk, litteratur og innviklede kryssord. Og, forunderlig nok, med et hjerte av gull. I bokutgave er han, om mulig enda vanskeligere å ha med å gjøre enn i John Thaw sin utgave fra TV-serien.

Lewis, en noe enklere person å forstå og like, med en hjerne som følger en rettere linje fra spor til konklusjon. Med en, på alle vis, langt større tålmodighet, mindre hang til kunstige stimuli, og med et mindre intellektuelt og følelsesmessig forhold til kultur. Enten liker han noe eller så gjør han det ikke. Noen nærmere begrunnelse kan da ikke være nødvendig?

Disse to umake mennene utfyller hverandre på udmerket og humoristisk vis. Konfliktene dem imellom bunner i ulikt syn på verden omkring dem. Men det hersker også en dyp tillit mellom dem, en grunnleggende respekt for den andre, og et herlig vennskap med vennskapelig drittslenging og kverulering.

Forholdet mellom Morse og Lewis er kanskje bokas største styrke. Måten Dexter skildrer de to er både fornøyelig og hjertevarmende. Krimgåten er intrikat og spennende nok, men den spiller likevel annenfiolin til de to hovedpersonene. Av og til opplever jeg Dexters måte å skrive på som «for flinkt». Det er liksom hakket for kløktig, festlig og briljant, men stort sett er det bare artig lesning. Og jeg bør vel egentlig ikke kreve mer av en bok som er skrevet for å underholde? Liker du engelsk krim kan denne anbefales.

Forlag: Pan Books
ISBN: 0-330-35034-X
Utgivelsesår: 1997
413 sider

Share on Facebook
Forrige artikkel:
James Hall: Bones of Coral
Neste innlegg:
Åsne Seierstad: Bokhandleren i Kabul
 

Ingen kommentarer

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge