Close

Bildene som forsvant – gode backuprutiner behøver ikke være så vanskelig

Surt å miste bider
Det er surt å miste bilder. Jeg har opplevd det selv. Tre måneder med bilder forsvant på mystisk vis uten at jeg helt kan forklare hva som skjedde for noen år siden, og enda går jeg og ergrer meg over bildene som forsvant.

I siste papirutgave av Fotografi skriver Toralf Sandåker om gode rutiner for å sikre at du ikke mister bildene dine, eller god arbeidsflyt for backup av bilder. Dessverre syns jeg artikkelen bommer litt både i form og innhold. Et relativt vanskelig språk prøves gjort enkelt med tanke på hobbyfotografen, mens innholdet er myntet på en gruppe som helt sikkert har dette i orden allerede. Internett florerer av gode og til dels avanserte råd for god arbeidsflyt på dette området, og vi glade amatører lures ofte til å prøve ut løsninger som hører hjemme i en høyoktans fotoindustri der tid er penger, og prisen på utstyret er ditt adelsmerke.

På tide å skaffe seg ny harddisk?

Saken er nemlig den at de aller fleste av oss ikke opererer med terrabytes med bilder. «Produksjonen vår» er relativt begrensa, og behovene våre er langt fra så kompliserte som industrien skal ha det til. Derfor tenkte jeg at en liten tekst om backup for oss andre hadde vært på sin plass.

Det er ikke så mye du trenger å tenke på
Det er to spørsmål en må ta stilling til:
1. Hvordan kan jeg sikre at jeg ikke mister bildene mine?
2. Hvordan kan jeg være sikker på at bildene mine er tilgjengelige om fjorten år?

Det første handler om backup. Hva skjer hvis harddisken din krasjer, alle bildene dine ligger på den, og disken lar  seg ikke gjenopprette? Jeg vet ikke hvor nedslående svaret ditt er, men det er lite som skal til for å unngå at det skjer, og her har jeg etter noen år med pludring kommet fram til følgende minste- (og maksimums-)krav:

Sørg for at du alltid har bildene dine lagret tre steder til enhver tid og sørg for at du har følgende oppsett:

1. Skaff deg en ekstern harddisk hvor du lar originalfilene dine ligge. Noen sier at det må være en dyr disk med mange terrabyte og fikse løsninger med RAID 1 og 2 og supersonisk trådløs og sømløs filoverføring mens du trakter kaffen din. Tull og tøys. Det holder med en rimelig Terrabytedisk fra Western Digital eller LaCie til 700 kroner. Ja, de kan bli ødelagt, men det skjer langt fra så ofte som industrien vil ha det til. Disse her holder i massevis og koster drøyt 600 kroner. Er de raske nok? Ja, til normalt bruk holder de i massevis. Selv har jeg tatt bilder digitalt i ti år, og har enda 500 gigabyte plass tilgjengelig på min bildedisk.

2. Skaff deg en litt større disk til backup med mulighet for arkivering av endringer. De samme modellene som over i litt større utgave (1.5 eller 2 terrabyte) dekker behovet lenge og koster et par hundrelapper mer. På Mac kan du bruke TimeMachine til å sikkerhetskopiere originaldisken. TimeMachine funker enkelt og greit til dette. Men det fins svært gode programmer som f.eks. Chronosync  som lar deg tilpasse sikkerhetskopieringen med så mange alternativer at selv svigermor vil bli fornøyd. Jammen det koster penger, sier du. Ja, fins det noe som ikke koster penger? Jeg er mindre bevandret på Linux og Windows, men det følger som regel med god backup-programvare på harddiskene når du kjøper dem. Ingen grunn til å tvile på at de fungerer etter hensikten. Krasjer originaldisken din, henter du bilder fra backupdisken til en ny originaldisk. Krasjer backupdisken, skaffer du bare en ny en.

Men hvis begge krasjer samtidig da, eller det kommer en tyv om natten og infiserer huset med virus og stikker av med herlighetene? Trenger jeg ikke enda en disk som jeg har liggende et annet sted? Nei, ikke etter det jeg har erfart. I stedet vil jeg anbefale følgende:

3. Skaff deg et lagringssted i «skyen». Du hadde kanskje ventet at det sto «skaff deg en tredje harddisk» eller «kopier bildene over på DVD» her. Proffene vil nok at du skal ha et avansert tredje trinn her. Men vi er som sagt glade amatører, og er ikke paranoide, er vi vel? Med «skyen» mener vi backupløsninger som du finner på internett. Det fins flust av slike, men jeg har gode erfaringer med to slike: Crashplan koster deg 3$ i måneden, og lar deg lagre et uendelig volum med filer. Stoler du ikke på amerikanerne kan du prøve norske JottaCloud, som tilbyr akkurat samme løsning, men som koster 49 kroner måneden for tilsvarende tjeneste.

Ulempen med skyen er at uansett hvor mye båndbredde du har, så tar det tiiiiiiiiiiiiid å foreta den første backupen. Jeg hadde 399 Gigabyte med filer å sikre ved første backup. Det tok et par måneder hos begge leverandørene. Nå går kopieringen og surrer og surrer uten at jeg behøver tenke på det.  En annen ulempe er at du aldri vet hvor lenge et firma eksisterer. Men det vet du heller ikke med harddisken din, og prisen for tre år med lagring på f.eks. Crashplan er omtrent det samme som prisen for harddiskene jeg foreslo lenger oppe.

Fordelen? Du sover godt om natten, og du slipper å frykte for f.eks. virusangrep og skurker i huset. Skulle likevel det verste skje, kan du enten laste ned bildene dine eller be leverandøren sende deg en harddisk med sikkerhetskopien av bildene. Men det skjer jo aldri – gjør det?

Ikke slett bildene på minnebrikken!
Jeg sier det en gang til: Ikke slett bildene på minnebrikken! – Før du er sikker på at du har de lagret på minst to steder, og aller helst på begge diskene og i skyen din. Da må du kanskje vente en dag med å slette de, men hvem av oss tar egentlig bilder hver dag?

Hvor lenge er bildene mine levedyktige?
Dette er faktisk et like viktig spørsmål som spørsmålet om sikkerhetskopiering. Du kan ha så mange sikkerhetskopier du vil, men det hjelper ikke hvis du ikke har programvare til å kunne lese filene dine. Jeg har en god del gamle filer på Macen min. Enkelte ganger oppdager jeg til min smule fortvilelse at de ble skrevet i et program som ikke lenger eksisterer. WriteNow for eksempel. En drøm av et program å skrive med i 1993, men i dag eksisterer det ikke og skriveprogrmammet jeg bruker nå vil ikke lese filene uten at jeg tryller. Aaargh!

Sånt kan fort skje med bildene dine også – spesielt hvis du bruker det mystiske RAW-formatet som alle anbefaler at du bruker. Problemet med RAW-formatet er at det er såkalt beskyttede filformater, og filene lar seg bare lese av produsentens egen programvare eller spesialprogramvare som Lightroom og Aperture. Men plutselig en dag kan disse bestemme seg for å kutte ut støtten for gamle RAW-filer, og hva gjør man da?

Svaret er enkelt som det er komplisert: Hver gang du oppgraderer programvaren din, pass på at programmet du bruker – aller mest sannsynlig en av de to nevnte – kan lese originalfilene dine. Les alltid kompatabilitetsinfoen til den nye programvaren, og er du usikker gjør du én av to ting: Du venter med å oppgradere programvaren til du er helt sikker på at programmet er i stand til å støtte filene dine – eller: Du har programmet DNG Converter  fra Adobe liggende på lur og konverterer originalfilene dine til DNG-formatet. På den måten er du relativt godt sikret at RAW-filene dine får evig liv. For du vil vel ikke oppleve en «Read-#Error»?

Oppsummering
1. La originalbildene dine ligge på en egen harddisk
2. SIkkerhetskopier bildene mot en litt større backupdisk
3. Benytt en skyløsning som en ekstra sikkerhet
4. Pass på at filene dine allit kan leses i den programvaren du bruker.

8 Comments on “Bildene som forsvant – gode backuprutiner behøver ikke være så vanskelig

Simen S.
27. desember 2012 at 10:09 pm

Takk for en flott artikkel Geir! Tok meg den frihet å dele den på Os fotoklubb sin FB side 🙂

Svar
Geir
27. desember 2012 at 11:22 pm

Ingen ting er hyggeligere enn at folk har bruk for det jeg skriver. Del i vei:)

Svar
leif
27. desember 2012 at 10:30 pm

Takk for gode råd! Liker Timemachine godt og så dumper jeg masse bilder opp på Flickr. Kjøpte forøvrig ekstern disk på Elkjøp i dag, 3 terabyte for 799,-

Svar
Geir
27. desember 2012 at 11:23 pm

Ingen ting slår TimeMachine. Men når du først skal ha noe annet, fungerer Chronosync umåtelig bra. Harddisk på 3 terrabyte til 800 kroner? Ikke så verst. Det bør dekke behovet de neste fjorten dagene!

Svar
Yngve Thoresen
31. desember 2012 at 8:34 am

Fin post, Geir. Jeg benytter Crashplan selv, og er foreløpig litt over halvveis i initiell opplasting. Det går litt sakte da maskinen ikke står på til enhver tid.

Et viktig poeng med backup er også mulighet for å kunne hente ut tidligere versjoner av filer. Ikke alle programmer støtter dette, og ihvertfall ikke ren filkopiering som mange benytter. TimeMachine og Crashplan støtter dette fint.
Jeg har tidligere mistet rundt 50% av alle bilder (og annen jobb) for en tre måneders periode etter at jeg fikk problemer med en harddisk. De korrupte dataene ble med på backup og katastrofen var et faktum. Dette var før jeg tok en gjennomgang av rutinene.

Hva gjelder RAW-formatet har jeg enda ikke bestemt meg for å konvertere disse til noe annet, som f.eks DNG. Tankegangen min er at det ikke kommer til å bli et problem uten en god løsning, all den tid jeg kun har RAW fra noen Nikon kamera som har solgt i bøtter og spann. Med andre ord tror jeg enten Nikon eller andre vil løse dette den dagen støtten begynner å forsvinne. Og hvem vet egentlig hvor DNG er om noen år? En felles åpen standard hadde selvsagt vært det beste…

Svar
Yngve Thoresen
2. januar 2013 at 1:35 pm

Nå begynner jeg å lure litt på Crashplan. Plutselig ble den ferdig, enda den hadde igjen cirka 50GB like før. Noe den opplyste skulle ta mellom 7-10 dager. Enten er ikke opplysningene om fremgang korrekte, eller så er den ikke ferdig. Uansett gir det meg en dårlig følelse av programmet, fordi jeg ikke vet om jeg kan stole på det…

Svar
Geir
2. januar 2013 at 7:03 pm

Jeg skulle jo ha svart på det første innlegget ditt, Yngve, men det forsvant i all rakettstøyen. Men noen betraktninger rundt begge kommentarene dine:

Til tiden det tar opplevde jeg ingen forskjell i hastighet på Jotta og Crashplan, og valgte vel Crashplan fordi jeg syns de har en bedre programløsning og fordi jeg kom bedre ut av det i kroner og øre. Dessuten har de en meget bra løsning gratis løsning for å sikkerhetskopiere mellom maskiner som står på forskjellige steder. Det er sånn jeg tar backup av de andre maskinene i huset, samt hos enkelte andre også.

Når det gjelder versjonhåndtering er jeg helt enig, det var det jeg mente med arkivmulighet, og jeg syns begge løser dette helt glimrende.

RAW-formatet? Det er nok en løsning folk bør være klar over. I overskuelig fremtid vil nok alle programmer vi bruker være i stand til å lese råfiler fra alle kameraprodusenter, men jeg er ikke sikker på hva som skjer med f.eks. Olympus-filer om ti år. Derfor har jeg alltid et lite øye til DNG nettopp med tanke på dette. DNG forsvinner nok ikke før Adobe gjør det.

Når det gjelder det siste du nevnte, så har jeg aldri opplevd det. Mulig den er ferdig med en bestemt prosess og sier fra om dette, men har resten til gode. Selv går jeg inn og sjekker hva som er backupet opp på profilsiden på crashplan.com og ser om det stemmer sånn noenlunde med det programmet på skrivebordet sier, og ved å sjekke størrelsen på de mappene jeg tar backup av. Til nå har det alltid stemt. Crashplan gir en mye bedre oversikt her enn f.eks. Carbonite eller Backblaze og andre som jeg har sjekket. Jeg tror nok du skal puste ut og stole på at Crashplan gjør jobben sin. Når det er sagt: Man vet jo aldri helt hvor bra en backuptjeneste er før du trenger den. Der har Jottacloud en fordel: Du kan ringe et nummer i Oslo, og de kan stilles til regnskap. Her vet jeg ikke hvordan Crashplan funker, men så lenge jeg kan se at antall filer og antall gigabyte stemmer, er jeg mer enn fornøyd.

Svar
Geir
2. januar 2013 at 7:07 pm

P.S. For mange litt mindre datakyndige som ikke ser på lommeboken, men som sliter med språket, kan Jottacloud være å foretrekke. Men Crashplan fins også på norsk, så det er ikke til å kimse av.

Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *