20. feb 2011

Uke 7: Sitatet – Jeg har sett verden begynne

Skrevet av kl. 2:36 pm i kategorien Jensen, Carsten,Sitatet

De fleste av mine reiser rundt omkring gjøres i selskap kun med meg selv. På det viset oppleves en del ting mye sterkere – og av og til føles savnet av å dele opplevelser med andre sterkt. Carsten Jensen reiste på 90-tallet kloden rundt på egenhånd. Resultatet av reisen ble bøkene «Jeg har sett verden begynne» og Jeg har hørt et stjerneskudd», to utrolig deilige reiseskildringer som jeg hadde stor glede av å lese for en del år siden. I den første av disse, som tar han fra Danmark til Hong Kong via Russland, Kina, Kambodsja og Vietnam, reflekterer han en kveld nettopp over det å reise alene:

«Mens jeg spaserte av sted i mørket, kunne jeg ikke la være å sammenligne en reise som man foretar alene og langt hjemmefra med en slik spasertur i en mørklagt by. I begge tilfelle er det ingen som kan se en. I denne forstand det å reise det samme som å reise i mørke. Man er ikke på oppdagelsesreise i seg selv. Snarere er man på oppdagelsesreise i en tilstand som fremkalles av de andres fravær. Det er den manglende sosiale kontrollens farlige frihet man opplever, akkurat som de plyndrende menneskemassene i et New York som er rammet av black-out, en opplevelse man senere kanskje vil beskrive med setninger som»Jeg vet ikke hva som gikk av meg» eller «Jeg var ikke meg selv» eller «Det var som om jeg var en annen«. I mrket er alle katter grå, og det samme gjelder mennesker på reise. Uansett om de søker etter den eller ikke, finnerd e til slutt en indre grå katt, noe anonymt og foruroligende fremmed, og likevel kjent som i erindringer en annen har fortalt, et øyeblikks åpenbaring av mørkets muligheter, dette indre skriket etter hensynsløst å være til.«

Share on Facebook
Forrige artikkel:
Uke 6: Sitatet – The Great Railway Bazaar
Neste innlegg:
Uke 8: Sitatet – Istanbul, Memories and the City
 

2 kommentarer

2 kommentarer på “Uke 7: Sitatet – Jeg har sett verden begynne”

  1. solgunnden 22. feb 2011 kl. 12:31 am

    Jeg er fryktelig begeistret for Carsten Jensen! Og så er jeg ikke så veldig begeistret for å reise alene, men nå har jeg bestilt en ukes tur til Italia – alene! Ikke så spennende som Kambodsja og Vietnam (kanskje, man met jo aldri), men spennende nok likevel.
    solgunn recently posted..127 HOURS – KinoturMy Profile

  2. Ståleden 22. feb 2011 kl. 7:27 pm

    Hei Solgunn. Jeg har, til nå, bare lest reiseskildringene til CJ. Litt rart, egentlig, så stor glede som jeg hadde av dem – og så har jeg tre andre bøker av han stående på vent. Det må jeg gjøre noe med en dag…
    Spennende med Italiatur alene, da! Alle land er spennende å besøke, hvert på sitt vis. Håper du får flotte opplevelser. Italia er et land jeg har trivdes godt med å farte rundt i alene. Syns ikke det har vært så vanskelig å komme i kontakt og pludre engelsk som mange skal ha det til. Har opplevd mange hyggelige samtaler på engelsk – og en del artige opplevelser ved hjelp av fakter og de få italienske ordene jeg tross alt har plukket opp. God tur, hvorenn i Italia turen tar deg 🙂

Adressesporing | RSS for kommentarer

Legg inn en kommentar

CommentLuv badge